Prima pagina

Forum Fotomozaic / o problema la aparat?

Forum Fotomozaic

You are not logged in.

#1 01-03-2008 16:31:41

dada
nunu
From: bucuresti
Registered: 12-12-2006
Posts: 334
Website

o problema la aparat?

Buna tuturor...

revin dupa o lunga absenta... ma poate ajuta cineva?

acum cateva luni am dus aparatul in service pentru indepartarea prafului de pe senzor, chestiune aproape rezolvata, desi intr-un intreval de timp mult prea mare (vreo 3 saptamani?!?). mai mi-a ramas un fir de praf, in alta parte decat cele initiale, in fine. alta e problema. observ ca acum fotografiile nu mai au calitatea dinainte, adica este o diferenta uriasa, de contrast, culoare... ce s-a intamplat? e posibil sa-mi fi schimbat cineva ceva pe acolo, mai ales ca l-au tinut atata? poate e stupida intrebarea... poate nu mai stiu eu sa umblu cu aparatul?!

indiferent de lumina e problema... la cele de interior e o nuanta verde la fetele oamenilor, iar la exterior arata prafuite, gri...

merci mult!!!

Offline

 

#2 01-03-2008 17:46:29

degetica
big hot music mamma
Registered: 07-12-2006
Posts: 856
Website

Re: o problema la aparat?

cum arata in format raw?

Offline

 

#3 01-03-2008 17:53:02

dada
nunu
From: bucuresti
Registered: 12-12-2006
Posts: 334
Website

Re: o problema la aparat?

nu lucrez in raw... dar cred ca ai dreptate, poate fi de la monitor... am schimbat laptopul intre timp... o sa verific cu laptopul vechi, multumesc... desi parca pe ecranul aparatului tot as arata, gri... ma gandeam daca nu cumva mi-au schimbat... senzorul? big_smile

Offline

 

#4 02-03-2008 20:07:05

radu
chenonist digitalist antizumist
From: Cluj
Registered: 11-12-2006
Posts: 216
Website

Re: o problema la aparat?

Mai degrabă ţi-au resetat Picture Style pe neutru sau aşa ceva...

Offline

 

#5 02-03-2008 21:54:56

dada
nunu
From: bucuresti
Registered: 12-12-2006
Posts: 334
Website

Re: o problema la aparat?

multumesc, radu. am intrat deja in toate setarile, iti dai seama, sa le verific. dar cred ca pe neutru il si aveam, nu imi plac efectele "speciale"...

sa inteleg ca problema la care m-am gandit nu poate fi reala (cu senzorul)? sau se putea deteriora ceva in timpul procesului de curatare?

Offline

 

#6 03-03-2008 10:16:15

anarhistu
Semi-incepator
From: Cluj
Registered: 09-12-2006
Posts: 656
Website

Re: o problema la aparat?

Nu prea aveau cum sa iti schimbe ceva pe acolo.

Trage frumos o serie de poze in format RAW, ia-ti un soft care le poate deschide si vedea (Picasa, de exemplu) si vezi cum arata.

Formatul RAW este ce iese din camera curat, fara nici un fel de prelucrari.

Daca vrei,
Poti trimite si o poza in format RAW undeva de unde o putem downloada (ex. rapidshare.com) si sa ne trimiti noua link-ul.
Dar sa trimiti RAW-ul, nu un jpeg, ca e irelevant in cazul asta.
Si, sa spui si ce camera ai, ca nu stim camerele tuturor de aici. Ca sa stim cu ce sa comparam.

Daca se deteriora ceva in timpul procesului, putea sau sa iti fie zgariat senzorul sau sa fie murdar. Mai putin probabil sa faca poze, dar mai proaste...

Offline

 

#7 03-03-2008 13:32:19

Bodhi
&nbsp
From: Bucuresti Romania
Registered: 07-12-2006
Posts: 1366

Re: o problema la aparat?

Buna dada,

Din cate imi aduc eu aminte aparatul tau e un Nikon D80, nu?
Daca e asa, filtrul de pe senzor are un strat "Indium Tin Oxide"[en]. Acesta e depus pe filtru pentru ca particulele de praf sa adere cat mai putin la suprafata filtrului actionand superior din punct de vedere antistatic. Acum, banuiesc ca e vorba de service-ul Skin, la care ai fost. Curatarea la ei, din cate mi s-a spus se face prin metoda umeda. Ma gandesc ca folosesc ceva de genul Eclipse cu sensorswabs. Solutia Eclipse vine in doua formule, Eclipse si Eclipse E2. Cea din urma este si trebuie folosita pentru curatarea senzorilor care au tratamentul cu "Indium Tin Oxide" pe filtru anti-alias, prin urmare si pentru curatarea senzorului din aparatul tau. Nu stiu daca distrugerea tratamentului cu "Indium Tin Oxide" prin utilizarea solutiei Eclipse (simpla) poate sa fie sursa problemelor tale. Nu te alarma... sper ca stiu si ei ce solutie trebuie sa foloseasca. Cel mai bine da-ne niste exemple si intradevar nu uita sa verifici daca nu cumva e doar o problema de setari la aparat si/sau evident la calculatorul tau cu care vizionezi imaginile.

Bafta!

PS: daca tot ai avut de-a face cu cei de la service-ul skin, poate ne dai si nou cateva impresii mai detaliate. Vroiam sa trec si eu pe la ei pentru o curatare de senzor dar daca spui ca trebuie sa stai 3 saptamani pentru o operatie de cca 20 de min (cu toate cele), ma mai gandesc...

Offline

 

#8 04-03-2008 21:32:15

dada
nunu
From: bucuresti
Registered: 12-12-2006
Posts: 334
Website

Re: o problema la aparat?

intr-adevar, am un D80. nu stiu la care service am fost, fiind in garantie, l-am dus la firma de la care l-am luat (Digital Mall) si ei l-au dus direct la Nikon Bucuresti, asa mi-au spus. voi mai face o serie de poze zilele astea, merci mult de sfaturi.

voi trage si raw. nu stiam ca picasa citeste raw. merci.

am gasit una cu probleme (un crop f mare): vedeti nuanta de verde a pielii?
http://img.photobucket.com/albums/v359/a_lustanciu/0127ian0815-1Small.jpg

Last edited by dada (10-03-2008 09:04:35)

Offline

 

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson