Prima pagina

Forum Fotomozaic / Problema/e Zenit E

Forum Fotomozaic

You are not logged in.

#1 21-11-2007 11:05:41

montecarlo
Moderator
Registered: 16-10-2007
Posts: 470
Website

Problema/e Zenit E

Buna,

De mai mult timp am constat ca am o problema la Zenit-ul meu (Zenit E). Nu focalizeaza corect. Nu-mi dadeam seama de ce multe fotografii erau neclare (desi nu cu mult, dar suficient). In general doar cele cu focalizare la infinit erau in regula. Dupa ce am aflat de acel surub de sub oglinda, am incercat sa insurubez/desurubez. Buuuun. Am pus o rigla si am incercat cu obiectiv Pentacon 1.8/50 sa incerc focalizarea asupra unui obiect aflat la o anumita distanta (distanta de pe rigla sa fie egala cu cea indicata de scala de pe obiectiv). Mai intai am facut experimentul pe un alt aparat, tot  M42 , si tot cu acelasi obiectiv. Daca distanta reala era de ~35cm pe rigla aceeasi era si distanta indicata si pe obiectiv cu aparatul bun (Porst Reflex TL). Am inlocuit aparatul cu Zenit-ul utilizand acelasi obiectiv. De data acesta , la exact aceleasi distante (rigle si obiectiv) obiectul pe care focalizam nu mai era clar (nu la fel de clar precum la celalalt aparat). Invartind inelul de focalizare al Pentacon-ului, am constatat ca inelul nu se mai opreste la aceeasi gradatie ca in cazul Porst-ului (pentru a avea obiectul, clar, in imagine) ci e ceva mai departe (~2 cm).
Am insurubat acel pin de sub oglinda, pentru a obtine focalizarea, exact ca in cazul celuilalt aparat si am reusit. Dar, bucuria fu scurta sad
Dupa ce am armat Zenit-ul si am declansat, oglinda nu se mai ridica (obturatorul merge corect, de fapt toate sunt ok, mai putin oglinda). Daca aduceam acel surub la pozitia initiala, merge din nou corect. Am senzatia ca aparatul nu are "forta" sa ridice oglinda, daca e prea jos (cu ~1-1.5mm). Poate are ceva rotite uzate (e folosit de prin 1980) sau sa fie alta problema ???
Multumesc mult.

PS. Am gasit si imaginea acesta: http://www.zenit.istra.ru/archive/zenit … matics.jpg

Offline

 

#2 21-11-2007 12:17:48

docman2
nebunu furios
Registered: 06-12-2006
Posts: 1037
Website

Re: Problema/e Zenit E

ai facut doua greseli.
Prima e ca ai considerat ca oglinda poate fi singura cauza a unei defocalizari.

Concret:
un aparat poate fi decolimat (cred ca asta e termenul stiintific) din mai multe motive. In cazul unui reflex problema se complica si mai mult.

A. Prima cauza si cea mai banala e distanta planul filmului->baioneta incorecta.
Cum se verifica? Faci rost de un geam mat (sau de scotch mat pus pe un geam sau pe o carcasa de cd, partea mata inspre sinele de ghidaj al filmului, sa faca perfect contact. Ideea e sa ai partea mata perfect plana si lipita de sinele de ghidaj. Pui aparatul pe B. Tii apasat. Iei cea mai lunga focala pe care o ai in casa (un tele) la diafragma deschisa si focalizezi un obiect aflat la infinit (adica minim 5km). Te uiti cu o lupa la geamul mat. Daca e clar subiectul (eu folosesc de preferinta antene sau stalpi de 110kV) atunci aparatul n-are nici o problema. Verifici miscand inainte/inapoi de focus sa nu cumva sa nu faca focusul dincolo de infinit.
Critic in test sunt: geamul mat sa stea fix pe sinele de ghidaj ale filmului, nu usor departat. Obiectivul sa fie colimat (adica minim sa verificat pe alt aparat sa faca perfect infinitul).

B. A doua cauza si una frecventa este pozitia geamului mat. In general ea se poate regla (asta se si face in fabrica in momentul in care un aparat este produs). O cazatura, o surubareala neinspirata pot sa produca probleme.
Cum se testeaza? Simplu. Se face testul de mai sus la o distanta mai mica (ideea este sa ai camp de profunzime cat mai mic). De ex iei un obiectiv mai luminos (normalul cu 1.8) si-l focalizezi la 0.8m de ex. Pui aparatul pe trepied obligatoriu.
Te uiti prin metoda de mai sus daca el focuseaza corect pe planul filmului (folosind timpul B) si in acelasi timp, fara sa clintesti aparatul, faci sa revina oglinda (dai drumul la timpul B sa se inchida obturatorul) si verifici daca e clar in vizor. Practici verifici corespondeta clar in vizor e clar in planul filmului. De ce spun asta? Pentru ca s-ar putea ca aparatul tau sa fie foarte bine reglat ca distanta plan film-baioneta, dar vizorul sa fie decalat. Alte simptome ale problemei: imagine clara in vizor doar pe o parte (sau in mijloc). Asta inseamna ca geamul mat (sau oglinda, vedem cazul urmator mai jos) e inclinat. Evident, la telemetru decalajul e intre film si masurarea telemetrica.
Cum se corecteaza? Mai greu, e cam chin (cel putin partea cu inclinatul). Trebuie reglate suruburile care inclina/ridica/pot cobora geamul mat (mai precis rama din jur) ca sa se obtina: corelarea cu filmul si in acelasi timp inclinatie 0 fata de axa filmului.

C. Oglinda. Problema apare cu precadere la unele aparate (LX-ul de ex, cu suporti de cauciuc). Verificarea se face conform metodei de mai sus.
Rectificarea variaza in functie de aparat. Inclinarea oglindei (relativ la axa filmului) e chin complet de rectificat... Noroc ca nu prea se intampla.


Daca ai verificat toate problemele de mai sus iar reglajul facut de tine indeplineste criteriul B, atunci poti tensiona usor perdelele (un arc obosit? Mai degraba niste jeg, ar fi ideal sa-l cureti, insa tinand cont ca n-ai experienta, tensionatul e recomandat). Cand spun usor, inseamna ceva extrem de fin.
Reglajul de tensiune pe perdea schimba si timpii (e pe model leica, de acolo a pornit tot...), astfel incat daca vrei sa ai o precizie extrema, poti sa-ti construiesti si un shutter tester (e unul descris la tutoriale). Nu incerca sa obtii timpii 100% ca nu vei reusi.
Cum se tensioneaza perdeaua? E sub capacul de pe talpa aparatului.
http://www.xs4all.nl/~tomtiger/index.html
ai aici pe stanga: zenit repair project-> Shuttercurtain tension adjustment (din frame-ul pe dreapta) (nu pot da link direct ca are un script idiot..).

Offline

 

#3 21-11-2007 12:43:03

montecarlo
Moderator
Registered: 16-10-2007
Posts: 470
Website

Re: Problema/e Zenit E

Multumesc mult. Le incerc in weekend, cel putin prima. Din pacate in timpul saptamanii ajung acasa pe la 18.30 doar.
Am incercat varianta cu oglinda si surubul, fiind si cea mai la indemana si desigur nestiind de celalte. Diferenta e mica (decolimarea ?) dat fiind faptul ca fotografiile la f:8-f:11 de exemplu (avand o profunzime de camp mai mare) erau clare chiar daca obiectivul nu era setat la infinit.
Multumesc inca o data.

Offline

 

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson